ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1.04 - Αίθουσα 4

«Μίλα μάτια μου, μίλα φως μου» - Ένα βιωματικό εργαστήρι για την αφήγηση στη σχολική τάξη.

Δημήτρης Μάλλης, Δάσκαλος, αφηγητής, μέλος του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.

Καλλιρρόη Μουλά, Δασκάλα, αφηγήτρια, μέλος του Ι.Ρ.Ε.Σ.Ε.


Περίληψη Εργαστηρίου

Αφηγούμαστε για να μεταδώσουμε, αφηγούμαστε για να διασώσουμε κάτι πολύτιμο, αφηγούμαστε για να νιώσουμε το λυτρωτικό βίωμα της μοιρασιάς.

Στόχος του εργαστηρίου είναι η βιωματική εξοικείωση των εκπαιδευτικών με παιχνίδια και τεχνικές έκφρασης και ανάπτυξης του προφορικού λόγου και της αφήγησης που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στη σχολική τάξη.

Mε όχημά μας το λαϊκό παραμύθι και τις βιωμένες ιστορίες , δίνοντας μορφή στους ήρωες, στα δρώντα πρόσωπα, τα αντικείμενα, ερευνώντας τις σχέσεις μεταξύ τους δημιουργούμε την προσωπική μας ιστόρηση.Ετοιμάζουμε μια γωνιά αφήγησης στη σχολική τάξη. Προετοιμαζόμαστε με απλές ασκήσεις και παιχνίδια αφήγησης. Εξερευνούμε εκφραστικούς τρόπους στο σώμα, στη φωνή μας, στη σιωπή για να αφηγηθούμε. Αποχωρούμε με μια ιστορία στο τσουβάλι μας και πολλές τεχνικές για να την παρουσιάσουν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας στην τάξη.

Βιογραφικά Εισηγητών

Δάσκαλοι - Αφηγητές. Η αγάπη τους για τα παραμύθια τους οδήγησε να μαθητεύσουν στην τέχνη της αφήγησης κοντά σε Έλληνες και ξένους καταξιωμένους αφηγητές. Νιώθοντας την ανάγκη και την ευθύνη να μοιραστούν το θησαυρό της λαϊκής προφορικής παράδοσης, και με πολλή χαρά , αφηγούνται ιστορίες σε μικρούς και μεγάλους.

Είναι ιδρυτές της ομάδας αφήγησης «Παραμυθανθός». Η ομάδα αφήγησης «Παραμυθανθός» ερευνά, μελετά, καταγράφει και παρουσιάζει λαϊκά παραμύθια, μύθους και αφηγήσεις από τον τόπο μας και απ΄ όλο τον κόσμο. Με τον «Παραμυθανθό» ταξιδεύουν στην Ελλάδα και στους μαγικούς τόπους των παραμυθιών.

Έχουν αφηγηθεί, σε φεστιβάλ, μουσεία, κοινωνικούς χώρους και καφέ, της Αθήνας όσο και της περιφέρειας, σε πολιτιστικούς συλλόγους, σχολεία, πλατείες, θεατρικές σκηνές, σταθμούς τρένων, σε αυλές σπιτιών, παραδοσιακά γεφύρια και ξέφωτα. Επί σειρά ετών εκπονούν εκπαιδευτικά προγράμματα για το λαϊκό παραμύθι και τους μύθους του κόσμου σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οργανώνουν και παρουσιάζουν βιωματικά σεμινάρια και εισηγήσεις για τα λαϊκά παραμύθια και την αφήγηση σε εκπαιδευτικούς.

Συγγραφικό έργο

Δημήτρης Μάλλης: "Ο ίσκιος κουλουριάζεται, το φως ξεθηκαρώνει" Εκδόσεις Οσελότος, 2016

Δημήτρης Μάλλης: "Τρεις Ιστορίες για ανθρώπους που έφτασαν στις άκρες του κόσμου" Εκδόσεις Οσελότος 2014

Δημήτρης Μάλλης - Καλλιρρόη Μουλά: Συμμετοχή με δυο παραμύθια στο συλλογικό έργο: "Παραμύθια από το στόμα στο χαρτί και από το χαρτί στο στόμα" Δ.Β. Προύσαλης (Επ.) Εκδόσεις Απόπειρα 2014

Δημήτρης Μάλλης - Καλλιρρόη Μουλά: Συμμετοχή με δυο παραμύθια στο συλλογικό έργο: "Παραμύθια των Ευχών" Δ.Β. Προύσαλης (Επ.) Εκδόσεις Απόπειρα 2015

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!