ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1.03 - Αίθουσα 3

Εργαστήρι δημιουργικής γραφής: «Συνεργατική γραφή μέσα από ένα παιχνίδι με τις λέξεις»

Ιωάννα Καμπούρμαλη, Δρ, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου 4ου ΠΕΚΕΣ Αττικής

Πολυξένη Γιάχου


Περιεχόμενο Εργαστηρίου

Συνεργατικές διεργασίες εμπλέκουν δημιουργικά ένα παιχνίδι λέξεων, εικόνων, ήχων, μυρουδιών με τα συναισθήματα σε μια ελεύθερη δημιουργική γραφή ποιημάτων. Με μια εξερεύνηση των δυνατοτήτων των λέξεων, πειραματιζόμαστε με πολυποίκιλους συνδυασμούς, συνεργαζόμαστε και αλληλεπιδρούμε, εκφράζουμε ιδέες, σκέψεις, συναισθήματα και δημιουργούμε στίχους χωρίς λογικούς περιορισμούς και χωρίς το φόβο του λάθους.

Εμπιστευόμαστε την αξία της τύχης, συνθέτουμε δικά μας ποιήματα γεμάτα εικόνες, μουσική, κίνηση, φως, χρώματα και αρώματα απολαμβάνοντας το αισθητικό αποτέλεσμα και τη χαρά του μοιράσματος και της ομαδικής δημιουργίας.

Βιογραφικά Εισηγητριών

Γιάχου Πολυξένη

Η Πολυξένη Γιάχου γεννήθηκε στην Πλατιάνα Ηλείας. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Παιδαγωγικά. Είναι απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Οι Τεχνολογίες της Επικοινωνίας και της Πληροφορίας για την Εκπαίδευση» που πραγματοποιείται με τη σύμπραξη των Πανεπιστημιακών τμημάτων Εκπαίδευσης και Αγωγής για την Προσχολική Ηλικία και M.M. Επικοινωνίας του E.Κ.Π.Α., Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ΤΕΙ Ηλεκτρονικής του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει διδάξει σε Σχολείο Ειδικής Αγωγής, σε Διαπολιτισμικό Σχολείο, και Δημοτικά Σχολεία της Αθήνας και της Ηλείας. Από το 2011 είναι Διευθύντρια στο 90οΔημοτικό Σχολείο Αθηνών .

Το ενδιαφέρον της για την ολόπλευρη ανάπτυξη του παιδιού (νοητική, συναισθηματική, κοινωνική) την ωθεί στην αναζήτηση και την εφαρμογή εναλλακτικών μορφών διδασκαλίας όπου η λογοτεχνία, το θέατρο, τα εικαστικά και η μουσική κατέχουν κεντρική θέση. Τις απόψεις της για τα οφέλη που αποκομίζουν τα παιδιά από αυτές τις διδακτικές προσεγγίσεις έχει δημοσιεύσει σε επιστημονικά περιοδικά και χρησιμοποιεί συνήθως έργα μαθητών ως αφόρμηση για δραστηριότητες δημιουργικής γραφής. Έργα μαθητών/τριών της έχουν διακριθεί σε Πανελλήνιους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς.

Το έτος 2008 τιμήθηκε από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών με το πρώτο Βραβείο Παιδικής Ποίησης. Από το 2009 είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και από τον Ιανουάριο του 2014 Αντιπρόεδρος. Από το 2012 έως σήμερα διοργανώνει τον Πανελλήνιο και Παγκύπριο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος για Παιδιά και Εφήβους της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Ως μέλος Κριτικής Επιτροπής του διαγωνισμού μελέτησε τα λογοτεχνικά έργα πολλών παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Καμπούρμαλη Ιωάννα

Η Ιωάννα Καμπούρμαλη διετέλεσε Σχολική Σύμβουλος Δημοτικής Εκπαίδευσης από το 2007 έως το 2018 και σήμερα είναι Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου στο 4ο ΠΕΚΕΣ Αττικής. Διετέλεσε εκπαιδευτικός Δημοτικής Εκπαίδευσης με Μετεκπαίδευση στην Ειδική Αγωγή (Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης, Ε.Κ.Π.Α).

Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός, Επικοινωνία και Μ.Μ.Ε. στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, και Παιδαγωγικά στο ΕΚ.Π.Α.. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων της Φιλοσοφικής «Συμβουλευτική και Επαγγελματικός Προσανατολισμός» και του Πανεπιστημίου του Αιγαίου «Φύλο και νέα Εκπαιδευτικά και Εργασιακά Περιβάλλοντα στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Έχει αρκετές δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει στην οργάνωση εκπαιδευτικών συνεδρίων, σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Είναι διδάκτωρ του Ε.Κ.Π.Α., Π.Τ.Δ.Ε., Τομέα Επιστημών της Αγωγής.

Το επιστημονικό της ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στη Συμβουλευτική και στον Επαγγελματικό Προσανατολισμό, καθώς επίσης και στην ανάδειξη και καλλιέργεια των Αξιών στο Δημοτικό σχολείο και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μέσα από τις αρχές της Εκπαίδευση Ενηλίκων, στη διαχείριση της Σχολικής τάξης, σε θέματα που αφορούν προβληματικές συμπεριφορές μαθητών, ασφάλειας στη χρήση του διαδικτύου, σχολικού εκφοβισμού, διαχείρισης της ομάδας μέσα από βιωματικές δράσεις και της εκπαίδευσης μέσω της τέχνης και άλλων καινοτόμων τεχνικών.

Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών. Από το 2012 έως σήμερα, συμμετέχει ως μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Πανελλήνιου και Παγκύπριου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού Ποίησης και Διηγήματος για Παιδιά και Εφήβους που διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών. Επίσης μέλος του συλλόγου «Αξίες Ζωής στην Εκπαίδευση», στο πλαίσιο επιμορφωτικών και βιωματικών δράσεων για την καλλιέργεια αξιών και Ambassador της δράσης Teachers4Europe της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!