ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1.09 - Αίθουσα 9

"Ο Αριστοτέλης πάει... σχολείο: Yποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό για τη διδακτική προσέγγιση του Αριστοτέλη στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση"

Ζέττα Βασιλική, Φιλόλογος Med

Μάλαμα Ισιδώρα, Φιλόλογος Med


Περιεχόμενο Εργαστηρίου

Οι ιδέες του Αριστοτέλη για την ηθική αρετή, την κοινωνική συνείδηση των ατόμων, αλλά και την κατάκτηση της ευτυχίας μέσα στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι ηχούν σήμερα περισσότερο από ποτέ επίκαιρες και αναγκαίες, για να μπολιάσουν το στείρο και άγονο έδαφος της εκπαίδευσης των νέων παιδιών. Μέσα από αυτήν την προβληματική και με τη θλιβερή διαπίστωση της απουσίας του Αριστοτέλη από το ελληνικό σχολείο, αναδύθηκε το όραμα και η «παράτολμη» σκέψη δημιουργίας ενός υποστηρικτικού εκπαιδευτικού υλικού για τον Αριστοτέλη.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι η γνωριμία με το υποστηρικτικό εγχειρίδιο, που σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε από τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης και τον Σύνδεσμο φιλολόγων Σερρών, για τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η καινοτομία του συγκεκριμένου βιβλίου/οδηγού βρίσκεται στον τρόπο πρότασης και προσέγγισης των φιλοσοφικών θεωριών του Αριστοτέλη που οδηγεί στην ενεργοποίηση των μαθητών, στην κατανόησή τους μέσα από σύγχρονες τεχνικές της ενσυναίσθησης, των βιωματικών μεθόδων, της χρήσης των νέων τεχνολογιών, του θεατρικού παιχνιδιού κ.ά. Προτείνονται ποικίλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με τη μορφή σχεδίων εργασίας, τα οποία μπορούν να εφαρμόσουν και να εκπονήσουν οι εκπαιδευτικοί. Κύρια μέριμνά μας είναι να προτείνουμε δημιουργικές δραστηριότητες και καινοτόμες προσεγγίσεις στους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι επιθυμούν να «γνωρίσουν στα παιδιά τον Αριστοτέλη». Στην ουσία, σε ένα ελεύθερο δημιουργικό εκπαιδευτικό πλαίσιο, «προσκαλούνται» οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές σε μία συνάντηση ζωής με τον σπουδαίο Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη και το πολυσχιδές έργο του.


Βιογραφικά Εισηγητριών

Βασιλική (Σύλια) Ζέττα 

Η Βασιλική (Σύλια) Ζέττα γεννήθηκε και ζει στη Σέρρες. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ. με ειδίκευση κλασικών σπουδών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Παιδαγωγική Ισότητας των Φύλων Α.Π.Θ. Είναι πιστοποιημένη επιμορφώτρια Β΄επιπέδου στη διδακτική αξιοποίηση των ΤΠΕ από το 2007 και επιμορφώτρια φιλολόγων στα προγράμματα των ΠΕΚ και στο Μείζον πρόγραμμα επιμόρφωσης. Εργάζεται εδώ και 20 χρόνια στη Δημόσια Εκπαίδευση.

Έχει καταθέσει εισηγήσεις σε συνέδρια που σχετίζονται με την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική πράξη, οι οποίες έχουν δημοσιευτεί στα πρακτικά και έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Η θεματολογία των εισηγήσεων αφορά στη σχεδίαση και υλοποίηση εκπαιδευτικών σεναρίων για την αξιοποίηση των ΤΠΕ, στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, στην εφαρμογή ερευνητικών εργασιών και σύγχρονων καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθόδων στη διδασκαλία. Διδακτικά σενάρια της έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορους εκπαιδευτικούς ιστοχώρους, π.χ e-yliko και Πρωτέας.

Υπήρξε συνεργάτης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για την παραγωγή και εφαρμογή πρωτότυπων εκπαιδευτικών σεναρίων με αξιοποίηση των τπε.

Επιλέχτηκε και εργάστηκε ως ειδικός εμπειρογνώμονας του ΙΕΠ για την εκπόνηση των νέων προγραμμάτων σπουδών για το Λύκειο τα έτη 2014-15 και ανέλαβε τη συγγραφή του βιβλίου του εκπαιδευτικού για το μάθημα των Αρχαίων ελληνικών της Β΄ Λυκείου.

Έχει εργαστεί ως Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της ΔΔΕ Σερρών για έναν χρόνο

Συμμετέχει ως κριτής και συντονιστής κριτών σε συνέδρια. Είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών. Έχει αναλάβει την επιμέλεια βιβλίων.

Έχει πλούσια κοινωνική δράση ως μέλος επιστημονικών και πολιτιστικών συλλόγων. Διακρίνεται για την εθελοντική προσφορά της. Από το 2007 -2017 υπηρέτησε τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Σερρών, τα 6 χρόνια ως Πρόεδρος του και συνέβαλε στην αναμόρφωση και αναγνώρισή του στο Πανελλήνιο με καινοτόμες πρωτοβουλίες που ανέλαβε για την προβολή και στήριξη της επιστημονικής κοινότητας των φιλολόγων.

Έχει εκλεγεί το 2016 στο ΔΣ της ΠΕΦ  ως ταμίας και το 2018 ως μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου. Επίσης,  το 2018 έχει εκλεγεί στο ΔΣ του Συλλόγου Επιμορφωτών Β΄επιπέδου. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών αγοριών.

Ισιδώρα Μάλαμα 

Η Ισιδώρα Μάλαμα είναι απόφοιτος Κλασικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται στη δημόσια εκπαίδευση. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις «Σπουδές στην Εκπαίδευση» με ειδίκευση στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και έχει αρκετές εισηγήσεις σε συνέδρια και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά. Ταυτόχρονα, είναι επιμελήτρια κειμένων και ασχολείται με την ποίηση. Ποιήματά της έχουν ενταχθεί σε ποιητικές συλλογές που εκδόθηκαν από τοπικούς φορείς.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε