"Όμιλος Ρητορικής στο σχολείο: Μια πρόταση-πρόσκληση εισαγωγής της τέχνης του Λόγου στη διδακτική πράξη"

Ζέττα Σύλια, Φιλόλογος 3ου Γυμνασίου Σερρών, Μέλος του ΙΡΕΣΕ


Περίληψη Εισήγησης

Στην παρούσα εισήγηση παρουσιάζεται η σχεδίαση, υλοποίηση και λειτουργία ενός ομίλου ρητορικής στο σχολείο με κύριο στόχο την ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων και τη βελτίωση του προφορικού λόγου των μαθητών και των μαθητριών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με την άσκηση της ρητορικής, με καθαρά παιδαγωγική διάσταση, προάγεται το «καλώς λέγειν» και το ουσιαστικό «διαλέγεσθαι», που προϋποθέτει την ενεργητική ακρόαση, την ελεύθερη έκφραση και την ουσιαστική συμμετοχή των μαθητών. Μέσα από τη συστηματική αγωγή του προφορικού λόγου, την αποδοχή της «άλλης» άποψης και τη δόμηση πειστικών επιχειρημάτων οι μαθητές και οι μαθήτριες διαμορφώνουν νέες στάσεις και συμπεριφορές και προετοιμάζονται ως ενεργοί και υπεύθυνοι αυριανοί πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να «διαλεχθούν» με τα σύγχρονα προβλήματα. Με την άσκηση του ρητορικού λόγου γενικότερα συνειδητοποιούν τη δύναμη του λόγου και της σκέψης, την αξία της πειθούς και της τεκμηριωμένης άποψης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σταδιακά το κλίμα του σχολείου να βελτιώνεται, να οικοδομούνται υγιείς σχέσεις συνομιλήκων και ο όμιλος ρητορικής να γίνεται η ενεργή κοιτίδα του σχολείου.

Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν στην παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος συνειδητοποίησαν τη δύναμη του λόγου στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή, ανέπτυξαν την επιχειρηματολογία τους και τον προφορικό τους λόγο, βίωσαν μοναδικές εμπειρίες, συμμετείχαν σε σχολικούς και διασχολικούς αγώνες Γλώσσας και τέλος άλλαξαν την προσέγγισή τους στα γλωσσικά μαθήματα. Με την υποβάθμιση της διδασκαλίας των φιλολογικών μαθημάτων η συγκρότηση ομίλων ρητορικής μπορεί να λειτουργήσει δημιουργικά και ανανεωτικά στην ανάπτυξη των γλωσσικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων των μαθητών.

Βιογραφικό Εισηγήτριας

Η Βασιλική (Σύλια) Ζέττα γεννήθηκε και ζει στη Σέρρες. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας Α.Π.Θ. με ειδίκευση κλασικών σπουδών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Παιδαγωγική Ισότητας των Φύλων Α.Π.Θ. Είναι πιστοποιημένη επιμορφώτρια Β΄επιπέδου στη διδακτική αξιοποίηση των ΤΠΕ από το 2007 και επιμορφώτρια φιλολόγων στα προγράμματα των ΠΕΚ και στο Μείζον πρόγραμμα επιμόρφωσης. Εργάζεται εδώ και 20 χρόνια στη Δημόσια Εκπαίδευση

Έχει καταθέσει εισηγήσεις σε συνέδρια που σχετίζονται με την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική πράξη, οι οποίες έχουν δημοσιευτεί στα πρακτικά και έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο. Η θεματολογία των εισηγήσεων αφορά στη σχεδίαση και υλοποίηση εκπαιδευτικών σεναρίων για την αξιοποίηση των ΤΠΕ, στη διδασκαλία των φιλολογικών μαθημάτων στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, στην εφαρμογή ερευνητικών εργασιών και σύγχρονων καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθόδων στη διδασκαλία. Διδακτικά σενάρια της έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορους εκπαιδευτικούς ιστοχώρους, π.χ e-yliko και Πρωτέας.

Υπήρξε συνεργάτης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας για την παραγωγή και εφαρμογή πρωτότυπων εκπαιδευτικών σεναρίων με αξιοποίηση των τπε.

Επιλέχτηκε και εργάστηκε ως ειδικός εμπειρογνώμονας του ΙΕΠ για την εκπόνηση των νέων προγραμμάτων σπουδών για το Λύκειο τα έτη 2014-15 και ανέλαβε τη συγγραφή του βιβλίου του εκπαιδευτικού για το μάθημα των Αρχαίων ελληνικών της Β΄ Λυκείου.

Έχει εργαστεί ως Υπεύθυνη Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων της ΔΔΕ Σερρών για έναν χρόνο

Συμμετέχει ως κριτής και συντονιστής κριτών σε συνέδρια. Είναι μέλος επιστημονικών επιτροπών. Έχει αναλάβει την επιμέλεια βιβλίων.

Έχει πλούσια κοινωνική δράση ως μέλος επιστημονικών και πολιτιστικών συλλόγων. Διακρίνεται για την εθελοντική προσφορά της. Από το 2007 -2017 υπηρέτησε τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Σερρών, τα 6 χρόνια ως Πρόεδρος του και συνέβαλε στην αναμόρφωση και αναγνώρισή του στο Πανελλήνιο με καινοτόμες πρωτοβουλίες που ανέλαβε για την προβολή και στήριξη της επιστημονικής κοινότητας των φιλολόγων.

Έχει εκλεγεί το 2016 στο ΔΣ της ΠΕΦ ως ταμίας και το 2018 ως μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου. Επίσης, το 2018 έχει εκλεγεί στο ΔΣ του Συλλόγου Επιμορφωτών Β΄επιπέδου. 

Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών αγοριών. 


Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε