"Οι 5+1 Κανόνες της Εκπαίδευσης στη Ρητορική"

Πολυχρονίδης Μανώλης, Εκπαιδευτής Ρητορικής και Πολιτικός Επιστήμονας

Περίληψη Εισήγησης

Ο σημαντικός Λατίνος Ρήτορας και Παιδαγωγός, Μάρκος Φάβιος Κοϊντιλιανός είχε προτείνει τους 5 κανόνες της Ρητορικής, δηλαδή τα 5 έργα που καλείται να επιτελέσει ο ρήτορας για να είναι πετυχημένος: την Εύρεση, την Τάξη, τη Λέξη, τη Μνήμη και την Υπόκριση. Η κατηγοριοποίηση αυτή είναι περιεκτική και εύχρηστη καθώς συνταιριάζει ένα μεγάλο εύρος των δεξιοτήτων που χαρακτηρίζουν (και υποβοηθούν) την υψηλή δεξιότητα στη Ρητορική Τέχνη. Αν και μόνο η αναφορά στα 5 έργα του ρήτορα, πολύ έχει βοηθήσει τους σύγχρονους εκπαιδευτές και εκπαιδεύτριες ρητορικής, η πρακτική αξιοποίησή τους αλλά και η επικαιροποίησή τους στην εποχή των social media και fake news δημιουργεί αρκετές δυσκολίες.

Στην προφορική αυτή παρουσίαση, Ο Μανώλης Πολυχρονίδης, Εκπαιδευτής Ρητορικής και Πολιτικός Επιστήμονας, μετά από 20 χρόνια επαγγελματικής απασχόλησης με τα ρητορικά αγωνίσματα και την εκπαίδευση στη ρητορική τέχνη, προτείνει, με ελαφρώς ειρωνική διάθεση και παιγνιώδη τρόπο, 5+1 κανόνες της Εκπαίδευσης στη Ρητορική ακολουθώντας την ορολογία του μεγάλου Κοϊντιλιανού και προσθέτοντας απαραίτητες επικαιροποιήσεις, από την πλευρά των Εκπαιδευτών και Εκπαιδευτριών στη Ρητορική.

Εντελώς ενδεικτικά θα αναφερθεί στο πώς να βρίσκεις τους μαθητές και τις μαθήτριες που θέλουν να αγαπήσουν η ρητορική αλλά δεν το ξέρουν, πώς να τους και να τις βάζεις σε τάξη, πώς να τους και να τις εμπνέεις να ξεπεράσουν τνο φόβο τους να αρθρώσουν λέξη, πώς να θυμάσαι τα ονόματά τους και πόσο υποκριτής (δεν) πρέπει να γίνεις. Και κάτι ακόμα που θα το ανακαλύψετε στην προφορική παρουσίαση.

Βιογραφικό Εισηγητή

Ο Μανώλης Πολυχρονίδης είναι εκπαιδευτής ρητορικής και πολιτικός επιστήμονας, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Αθηνών (πτυχίο Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης) και του Αμερικάνικου Κολεγίου Ελλάδος - Deree College (πτυχίο Οικονομικής Επιστήμης) και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης στο ΕΚΠΑ. Έχει επίσης παρακολουθήσει εκπαιδεύσεις στη ρητορική, στην αφήγηση ιστοριών, στον αυτοσχεδιασμό, στη δραματοθεραπεία, στον συντονισμό ομάδων, στην μεταμορφωτική εκπαίδευση ενηλίκων και στη δημιουργική γραφή, και έχει επίσης ολοκληρώσει ποικίλα μαθήματα σε πλατφόρμες διαδικτυακής μάθησης. Έχει συμμετάσχει ως εισηγητής σε πολυάριθμα επιστημονικά συνέδρια και έχει συμμετάσχει με διακρίσεις ως ομιλητής και ως κριτής σε πανεπιστημιακούς αγώνες ρητορικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ήταν επίσης επιστημονικός υπεύθυνος και κριτής στο τηλεοπτικό παιχνίδι "Λογομαχίες" της ΕΤ1 και εκπαιδευτής ομιλητών στο πρώτο TEDxAthens.

Συντονίζει μαθητικούς ρητορικούς ομίλους στα ελληνικά και στα αγγλικά, σε Δημόσια και Ιδιωτικά Σχολεία (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) και είναι κριτής σε μαθητικούς αγώνες αντιλογίας και ρητορικής τέχνης, με εμπειρία άνω των 20 ετών. Εκπαιδεύει ενήλικες στη ρητορική τέχνη σε ομάδες και ατομικά. Διδάσκει Ρητορική στο Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Διαπραγματεύσεις (D.I.N.) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάσκει Τεχνικές Παρουσιάσεων και Δημόσιου Λόγου στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ) και Επιχειρηματολογία και Πειθώ στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (Ιν.Επ). Είναι ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στης Εκπαίδευση, μέλος της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων και, για αρκετά χρόνια, ενεργό μέλος σε δύο ομίλους εκπαίδευσης στη δημόσια ομιλία και ηγετικές ικανότητες Toastmasters.

Ζει στο Χαλάνδρι και είναι παντρεμένος με τη Νικολέττα Καπογιάννη, θεραπεύτρια και εισηγήτρια σεμιναρίων αυτογνωσίας και ρητορικής, με την οποία συνδιοργάνωσε το 2014 διεθνή ημερίδα με τίτλο «Η Αξία της Ρητορικής Τέχνης Σήμερα» (όλες οι ομιλίες διαθέσιμες στο https://www.blod.gr/lectures/Pages/viewevent.aspx?EventID=339).

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα!